עבר חודש מאז החלטתי לקחת את עצמי לניסוי. לא רק חברות התרופות, גם לי מותר. החתמתי את עצמי על טופס הסכמה מדעת, שלחתי לועדת הלסינקי מקומית (אני), ולאחר קבלת אישור גורף ממני, פצחתי בניסוי. מי שלא קרא אז (ומוזמן עכשיו) – מדובר בחודש שלם בו אני מנסה לרכוש ולהשתמש אך ורק בשירותיהם ומוצריהם של עסקים קטנים ומקומיים. להלן התוצאות:
הצלחות
את החודש המקומי התחלתי בטיול משפחתי לאיטליה. צפיתי שיהיה לי קשה, אבל דווקא איטליה, שהקסם שלה כנראה אינסופי, יכולה להתגאות גם בעסקים הקטנים שלה. לשמחתי, המשפחה והחברים התגייסו אף הם למאמץ והמסעדות שנבחרו היו רק קטנות ומקומיות. נכון, באיטליה זה קל מאוד. מאמא אחת, כמה שולחנות ומפות משובצות, קראף יין מקומי והרבה פסטה, ואנחנו בשמיים. טוסקנה במלוא תפארתה. קניות נעשו אך ורק בחנויות פיצפונות וקסומות, והשמחה שלי ושל בעלי המקום היתה רבה. יש לי הרגשה שהטיול הזה הוא גם אחד החסכוניים שהיו לי. שווה.
את הטיול סיימנו ברומא, וגם שם בחרנו במסעדות הקטנות, בחנויות מקומיות. לזארה, מנגו, בנטון ו H&M שלום. בנוגע אליהן, בחרתי באסטרטגיית ההמנעות. לא נכנסתי, ולכן אין לי מושג מה פספסתי. תקראו לזה שיטת היען, מה אכפת לי. אני את המצפון שלי ניקיתי. ממש בסמוך למלון ברומא, גיליתי ירקן מקומי חביב, המחזיק בתאנים בטעם גן עדן. אחד השווקים המקומיים התגלה כהצלחה מסחררת, אם כי רוב המוכרים בו היו מבנגלדש. עד כמה מקומי הוא באמת? נקודה למחשבה. כשחזרתי לארץ גיליתי שקיים מושג של "תיירות יצירתית" (מוזמנים לקרוא עליו פה), ונדמה לי שהטיול הפעם התקרב לתיירות זו.
בהמשך לטיול, קראתי מאמר על שרשרת מזון ברומא, וגיליתי כמה דברים מעניינים. למשל – שבכל שכונה יש עדיין שוק או לפחות דוכנים ובהם מזון טרי הישר מהחקלאים. ברומא בלבד קיימות מעל 90 קבוצות רכישה, רובן של ירקות ופירות (קואופרטיבים). קיימת חברה בינונית – קטנה אשר יצרה קשר עם מגדלים ברמה הלאומית, מביאה את התוצרת אליה, מחלקת לארגזים ומשנעת ללקוחות בתוך רומא. ויש עוד כמה דוגמאות לשרשרת הקצרה של מזון – כלומר כמה שפחות "ידיים" בין המגדלים ולקוחות הקצה. מיד נזכרתי במחאת הפלפלים שלנו (תמכתם כבר?). גם ברומא קיימת תחרות, וסופרמרקטים ענקיים נכנסים לזירה המקומית, ועדיין קיימות לא מעט יוזמות מקומיות לקיצור שרשרת המזון. מעניין, נכון? המאמר נמצא בעמוד 57, כאן.
הניסוי במהלך הטיול גרם לי לחשוב לא מעט על הקשר בין עסק מקומי וייצור מקומי. מסתבר שיש לי עוד הרבה מה ללמוד. אשמח גם לשמוע את דעתכם בנושא. על מה חשוב לכם להקפיד? ולמה?
החופש הגדול כמעט הסתיים, חם ודביק וארוך. כשחזרנו לארץ, העסקים הקטנים והמקומיים ברובע הקלו עלי במקצת – קפה של בוקר בצ'יה, קניות במנת טבע, סלט עשבים נהדר בכספי. שבוע וחצי של ניסוי מקומי! גאווה. באמת, נמלאתי תחושה חזקה של נצחון הרוח על החומר.
ואז קרה לי משהו מעניין. נגמר לי מסיר האיפור, ותהיתי האם אני יכולה למצוא מסיר איפור טבעי אורגני ואיכותי באחת מהחנויות המקומיות ברובע. בזמן שתהיתי עשיתי גוגל (לא עסק מקומי, אבל השתמשתי בכל זאת) ודליתי מתכון למסיר איפור טבעי ובייתי. ניגשתי לשתי החנויות המקומיות לרכישת המצרכים – מנת טבע וכל בו עידית, והכנתי לעצמי אחד. יותר מקומי מזה? יצא לי נהדר, ואפילו חסכוני להפליא.
הנסיעה השבועית לחיפה הגיעה – רכבת ישראל? לא ממש עסק מקומי. מצד שני – נדמה לי שתחבורה ציבורית בכל זאת עדיפה על נסיעה ברכב פרטי. זה מסתדר אצלי יותר עם הערכים של תמיכה בעסקים קטנים ומקומיים. אולי בגלל האקולוגיה. נסעתי. על קפה עלית בתחנה ויתרתי. בינינו, ההפסד לא כזה משמעותי.
אתם בטח יודעים כבר שרכשתי אופניים אצל דהרי. משהו שכבר שנה אני חושבת עליו, ועכשיו עם החודש המקומי והאקולוגי הזה, זה פתאום נעשה מתאים. זגזגתי הביתה ברינה והצלחתי לא ליפול אף פעם!
המחשבות בחודש הזה רצות לכל מיני מקומות, וכל רכישה, טיול או ארוחה משפחתית פתאום נבחנים בעיניים של ערכים, מקומיות, צניעות.
איפה נכשלתי?
רכשתי ספר אחד לקינדל (אהמ. אמזון. לא ממש קטן ובטח לא מקומי), כי ראיתי ראיון עם איזה בלוגר ומיד רציתי לתמוך בו ולקרוא כל מה שהוא אומר. לא מקומי, אבל נדמה לי שיש לזה ערך. או שאני משכנעת את עצמי. מצד שני, אמזון וזה.
הילדים ביקשו לאכול בזוזוברה, ונכנעתי. אין תירוצים. היה טעים, לא קטן ולא ממש מקומי. גם עם החברה הטובה שהגיעה מהצפון נפגשתי בהרצליה, כמעט אמצע הדרך, בג'ויה. לא עסק מקומי, אבל הצוות שם נוהג לפנק אותנו, ואי אפשר שלא לאהוב אותם.
איפה התאפקתי?
רכישת אלבום באייטונס. מצד אחד- תמיכה באמנים (חשוב! חשוב! חשוב!) מצד שני תמיכה באפל? טרם החלטתי מה לעשות. הצעות?
איפה הלכתי על הקו הדק?
במכירה הביתית של נעמה קטן, שבכל פעם אני חוזרת משם עם פריטים משמחים… עסק קטן ומקומי, אבל לא ברובע. שימחתי אותה, כמה מעצבות ישראליות והכי הרבה את עצמי. זה חשוב ברמה המקומית לא? מקווה שהפצתי ברובע את אנרגיית השמחה עקב רכישת שלוש שמלות.
למשל כשהזמנתי לי דאודורנט מ"ערוגות". זה לא ברובע, אבל הכי קטן ומקומי שיש. וגם משובח.
את הפירות והירקות האורגניים אני מזמינה מהגינה האורגנית בבית יצחק. עסק קטן וקסום שכבר שנים מגיע אלי עם תוצרת מופלאה ויחס חם. זה לא ברובע, אבל זה קטן ולגמרי מקומי ישראלי. גם את הלחם המופלא של עומר סלע אני לא מחליפה, למרות שהוא נעשה לא ברובע. אבל הוא הכי מקומי, קהילתי, בריא וטעים ועשוי באהבה.
ארוחת יום נישואין של חברים נחגגה באחד המקומות האהובים עלינו- פיקולה פסטה. הכי קטן ומקומי, אבל לא ברובע. ושוב המחשבות על העדפה, מקומיות, ואיפה עובר הגבול?
מה למדתי?
שזה אפשרי! וזה אפילו לא מאוד קשה. שאולי זה דורש יותר מאמץ, הרבה יותר חשיבה, ובטח שלא מתאים לכל שירות או מוצר, אבל בהחלט אפשר להעדיף עסקים קטנים ומקומיים. האמת היא, שהחודש הזה היה, אפילו בהתחשב בחופשה, די חסכוני. כל קניה לוותה במחשבה האם כדאי, האם זה עסק קטן ומקומי, ומי חוץ ממני ירוויח מהרכישה, ולכן חלק פשוט לא נעשו. אני לא יודעת כמה זה ישים להתמיד בחודש כזה לעד, אבל אני בטוחה שהאפשרות שנפתחה בפני תלווה אותי בהחלטות, רכישות ומחשבות על צרכנות עתידית. מבטיחה להמשיך לעדכן על גילויים וחידושים הקשורים.
את החודש קינחתי במתנות מתוצרת הרובע, ובמסיבת הרובע לפתיחת השנה. הכי מקומי ונעים.
שתהיה לכולנו שנה מקומית נהדרת, של בריאות ותמיכה ופרגון. שנת אהבה למה שיש לנו פה. ויש.
ואם מעניין אתכם מה שאני עושה פה, דעו שאפשר לעשות את זה בעוד מקומות. בואו לקרוא איך.
ובהמשך לתיירות היצירתית, נדבקנו בשיר האיטלקי המקומי התורן. הנה, תהנו גם אתם.
ניר says
האם אני מבין נכון? איטליה היא חלק מהרובע וכל טיול שלנו לאיטליה ייחשב כטיול מקומי, או לפחות כקורס הכנה וגם זה בסדר?
האם אפשר להוסיף גם את צרפת? ואז הרובע יהיה מושלם 🙂
שנה שכונתית טובה!
גיל says
ניר, זה רעיון מצוין. טיול הכנה לפעילות מקומית נשמע מצוין 🙂
הרעיון כמובן היה להכיר עסקים קטנים ומקומיים בכל מקום אליו מגיעים, להמנע מרשתות, לרכוש מוצרים שלא עברו יותר מדי ידיים, וכד'…
שנה נפלאה גם לך!
Lian says
אתגר נהדר וחשוב מאוד לדעתי להפוך את זה לאורח חיים.נאו לפחות למשהו שמכוון אותנו, כי אי אפשר לעשות את זה 100% כל הזמן. אבל גם רוב הזמן או חלק מהזמן זה טוב
גיל says
מסכימה לגמרי. גם אם נצליח חלקית, עשינו הרבה…
נויה קומיסר says
נתת לי כמה רעיונות טובים וזה כיף..תודה למשוב מרענן ואופטימי.ממשיכה בשמחה לעקוב ולהתעדכן על המלצות וטיפים.פינקת!!
גיל says
נויה יקרה, תודה רבה. זו בדיוק הכוונה שלי 🙂
הילה גוזני says
אני תמידה מעדיפה מעסק מקומי…
גיל says
צודקת. כל הכבוד 🙂
zshilor says
הרעיון יפה אבל נסיעה לחו"ל לא מתאימה לתפריט הזה.
גיל says
הרעיון להמשיך בשגרת החיים, אבל עם מחשבות ועשייה שתואמת ערכים של תמיכה בעסקים קטנים. אחרת אין לזה סיכוי להצליח לאורך זמן…
יעל says
יופי של רעיון, שמזכיר לי בלוגרית שניסתה פעם לחיות רק עם מוצרים שיוצרו בארה"ב ונתקעה נורא, כי כמעט הכל היום מיוצר בסין. ויש לי הרבה שאלות בעניין –
האם מגה בעיר או ארקפה הם עסק מקומי, כי הם ממוקמים ברובע?
האם מכולת שהפכה לעסק ענק רב סניפים בכמה שכונות היא עדיין עסק מקומי וקטן (ככה אני חושבת עליה, כי אני מכירה את הבעלים שלה)?
האם לא יותר חשוב לתמוך בעסקים קטנים בלי קשר למיקומם, מאשר בעסקים שממוקמים בשכונה מסויימת בלי קשר לגודלם?
ומה אם העסקים הקטנים האלה מייבאים את המוצרים שמהם הם יוצרים את המוצרים שלהם מסין? אז אולי עדיף לקנות דווקא בעסק גדול ולא מקומי, אבל שמייצר בישראל?
בקיצור, הרבה שאלות, מחכה לתשובות 😛
גיל says
יעל, העלית שאלות מצוינות.
ארקפה ברוב הסניפים מורכב מזכיינים, כך שכל סניף מנוהל כעסק קטן מקומי.
מגה בעיר- אני חושבת שחלק מרשת, אבל שווה לברר.
אם את מכירה את בעלי המכולת, שווה לשאול אותם איך הם רואים את העסק שלהם, מה חשוב להם וכד'…
אני תמיד בעד עסקים קטנים, בעד כמה שפחות ידיים, ולכן מעדיפה למשל לקנות בעסק מקומי שנמצא בבית יצחק את הירקות האורגניים, מאשר ב"אורגניק מרקט" אשר ברובע, ששייכת ל"שופרסל"… אז כן, אני כמוך 🙂
ולגבי ייצור בארץ, זו נקודה שגם אני העליתי ביני לביני במהלך הניסוי. וזו נקודה מורכבת שאין לי עליה מענה. לא בטוח בכלל שאפשר להתבסס רק על תוצרת מקומית, אפילו במזון זה מאוד קשה (זוכרת שאורי מאיר צ'יזיק דיבר על זה במעגל השיח שלו?), אבל אולי אם יש אלטרנטיבה, אפשר להעדיף מה שמיוצר וגדל פה (באותה שיחה דיברנו על זיתים ודבש, למשל).
מקווה שעניתי על חלק לפחות. ואיזה כיף שאת חושבת בכלל על הנושא, ומעלה את השאלות האלו! שאפו.
גיל
יעל says
אכן בעקבות השיחה של אורי מאיר צ'יזיק, אני חושבת יותר ויותר על הנושא של קניה מעסקים מקומיים ומיצרנים מקומיים.
למשל, בתחום הצעצועים –
במרכז הישן של הדר יוסף, יש חנות צעצועים קטנה ואפלולית, שיש בה הכל ובזול.
אז מצד אחד זה הכי עסק מקומי שיש (ו-ותיק בטירוף, כמו שאת בוודאי זוכרת מילדותך), וכייף שיש אותו ולקנות שם ולתמוך בו. מצד שני, כל הצעצועים שם מיוצרים בסין.
אני מכירה הרבה יוצרות מקומיות של צעצועים שהם הכי "מיוצר בישראל", החל משלב התכנון וכלה בביצוע, וכפועל יוצא – הצעצועים מאוד מאוד יקרים, ואני לא יכולה לקנות הרבה מהם, כפי שאני עושה עם צעצועים מסין, וכפי שהן בוודאי היו רוצות. ברוב המקרים גם צריך לנסוע לחנות הרחוקה שלהן, ולהוסיף עוד עלויות של דלק וזמן.
בקיצור – דילמה.
גיל says
אני ממש מזדהה עם השאלות והמחשבות שלך. גם אני תוהה על זה… יש לי תחושה שאני בדרך לגלות גם על זה יותר, מהרגע שזה נכנס לתודעה… התחלתי להעדיף מזון שגדל פה, ומקווה שאצליח להתמיד כמה שיותר (מסתבר שזה קשה)… עכשיו פנינו לעבר ייצור מקומי, שזה הרבה יותר מורכב…
בעיני, המודעות היא כבר צעד ראשון…
מיכל מנור says
איזה פוסט מרענן ואופטימי. מייד מוסיפה לינק אליו לבלוג הופ שלי בנושא תיירות אחראית ומתחשבת!!!
גיל says
איזה כיף מיכל. כבוד גדול. תודה 🙂