הזמנתי את רונה רכס, פעילה קהילתית מקומית, לסבב שאלות כדי לגלות איך נולדות יוזמות קהילתיות.
היי רונה, אז איך את אחרי האירוע? עדיין בהתרגשות?
ההתרגשות אכן אדירה! תמיד מרגש ליצור ולתפור אירוע למטרות טובות כמו מטרות קהילתיות, עבור אנשים שיש להם צורך בקהילה, אירוע שיכול להיות רק ספתח לדברים גדולים וארוכי טווח.
אני רוצה כבר כאן לומר שאפו למרחב צפון מזרח בראשות נגה שביט, אנשי קהילה ברמ"ח אבריהם שזיהו שיש פה צורך הולך וגדל של אנשים תושבי השכונה, לקיים פעילות ותכנים חברתיים ולהשתייך לקהילה שיכולה לייצר חוסן בטווח הארוך.
מבחינת ארוע חנוכה, הרגע המכונן מבחינתי היה כשמינהל קהילה תמך מבחינת הלוגיסטיקות והתקציבים כדי לאפשר אירוע קהילתי, שלא היה מתוכנן מראש, ושמחבר בעצם בין כמה סוגי "קהילות" – קהילת נאות אפקה וקהילת בי"ס אלחריזי שילדי נאות אפקה ב' הם הרוב המכריע של תלמידיו.
מה שכן, התרגשות בד"כ מתורגמת אצלי מהר מאוד לתכליתיות ולדרייב להמשיך ולעשות – בכיוונים ואפשרויות נוספות – למען הקהילה.
אז בימים אלו מתגבש צוות היגוי של פעילים תושבי השכונה שנפגשים פעם בחודשיים שלושה במשרדי מינהל קהילה מרחב צפון מזרח.
החזון והמטרה, כמו שאני רואה אותם, הם פיתוח הקהילה במספר שלבים. השלב ההכרחי הוא יצירת בסיס קהילתי, שעונה על צרכים כמה שיותר רחבים ומגיע לכמה שיותר אנשים. המטרה הנוספת היא להשיג את היכולת והמשאבים לפעילות שוטפת וארוכת טווח ואפילו ברמת שת"פ עם שאר השכונות המרכיבות את מרחב צפון מזרח.
ספרי קצת על הרעיון הקהילתי והגיבוש של מאירים את השכונה – מאיפה זה נולד?
הרעיון התחיל להתגבש על אש קטנה כשהגענו (בעלי, אני ו-3 ילדינו) לפני קצת פחות משנתיים לגור בנאות אפקה ב' – שההכרות שלי איתה היתה אז דרך בי"ס אלחריזי שם לומדות שתיים מבנותינו.
זה המקום לציין בגילוי נאות שתל אביב יפו לא זרה לי, בתור מי שהסתובבה, בילתה המון, מגיל צעיר, בעיר, גרה בעיר וסופגת המון ממה שיש לעיר הזו להציע (וזה הולך ומתגבר) כולל תרבות, המוסיקה ופנאי (ומה קורה באמת עם עוד מועדון הופעות באיזור?).
בנוסף – אני עובדת בעירית תל אביב יפו משנת 2008 (במחלקה המשפטית הפנימית של העיריה) ומכירה הרבה יחידות, פרויקטים וגופים של העיריה.
ככל שאני נחשפת יותר לעשיה בעיר ול vibe שסובב אותה, ופוגשת את האנשים, עובדי העיריה שעומדים מאחורי כל הדברים המדהימים האלו שקורים בעיר- במיוחד במינהל קהילה שהוא מינהל "טרי" בעיריה, אני מרגישה יותר רצון להיות לא רק עובדת מעורבת אלא גם תושבת מעורבת!
לגבי נאות אפקה ב' – היתה לי תחושה טובה, שהתאמתה ובאמת בשכונה הזו מהר מאוד הרגשתי בבית! בתחושה שלי את השטח – היה מורגש צורך שנמצא כבר הרבה זמן אצל אנשי השכונה בפיתוח קהילה, חיבור ושייכות קהילתית, חיזוק קשרי הקהילה.
בנוסף, גיליתי שיש באזור המון אנשים טובים, אוהבים לתרום, מיזמים מיוחדים, עסקים קטנים שמתקיימים מפה לאוזן, ובעיקר – יש עם מי לדבר על חברה, על קהילה, על דברים שמעבר למירוץ העכברים שאנחנו נמצאים בו!
וכך, מצאתי את עצמי מארגנת קבוצת מיקוד של כמה אנשים מהשכונה… רובם חלק ממשפחה עם ילדים.
באתי ושאלתי אותם, לדוגמה, מה אתה אוהבים בשכונה ומה חסר לכם בה? איזה מודל קהילתי, אם בכלל, יכול להתאים? התוצאות לא מאוד הפתיעו אותי. אנשים דיברו על זה שהשכונה לא כוללת בית ספר ולא מרכז קהילתי (אפילו חלל מינימלי) לקיים בו פעילות לתושבי השכונה , מעבר למרחב הציבורי.
דיברו על מקום לפעילויות מקומות שיתופיים לעבודה וליצירה, מוקד חברתי, בית לייעוץ בנושאים עירוניים וקישור יעיל בין התושבים לקהילה, דיברו על החוסר בעצמאות הילדים שכדי להגיע למתנסים הקרובים צריכים לחצות כבישים ראשים, על זה שחסרים משאבים ותוכן קהילתי בהישג יד – להרבה סוגי אוכלוסייה. כאשר מה שקיים נכון להיום הוא אשכולות של גני ילדים, טיפת חלב, מרכז מסחרי.
וכמובן – המרחב הציבורי שכולל הרבה ריאה ירוקה גינות ציבוריות, גינה קהילתית וגינת כלבים.
רוב החבר'ה שהיו בקבוצת המיקוד דיברו על צורך בשדרוג או חלופה לגינות הציבוריות – שם מתקיימת ה"פעילות" העיקרית של השכונה או חלק ממבנה שניתן לקיים בו פעילות או מפגשי ציבור בשכונה.
לי היה ברור בשלב הזה שצריך להעלות לפחות שני הילוכים, ואחרי אירוע סוכות מוצלח שערכנו בגינת הבנין שלנו, בו השתתפו כ 100 איש, בחסות מרחב צפון מזרח של מינהל קהילה (קרן, נגה, דפנה ואביהו – שותפים טבעיים לחזון הקהילתי), גיליתי את גרעין הפעילים הקהילתיים שעשו מיזמים שונים למען השכונה שיזמו בין היתר את הגינה הקהילתית, את יריד פתיחת השנה בגינת וייץ, את קבוצת הפייסבוק של השכונה ועוד פרויקטים רבים וטובים).
נכון להיום קבוצת הפעילים החליטה למסד פעילויות בתאריכים קבועים וידועים מראש – רובם בחגים או בסמוך אליהם, וחלקם פעילות שוטפת – ולממש מטרות קהילתיות שונות.
הפעילויות המתוכננות הבאות הן סביב ט"ו בשבט בגינה הקהילתית ופורים – עדיין לא ברור איזה פורמט.
ולמה חשובה לך הקהילתיות?
קהילה, איך שאני רואה את התוכן שלה, מתחילה כבר מהדברים הפשוטים של שכנות טובה, פרגון לזולת, ערכים בסיסיים, נתינה. אלו הדברים שאני חונכתי וגדלתי עליהם וברוב המקרים – הצלחתי באמצעותם להשיג דברים שאני שלמה איתם (מי אמר שאין אהבת חינם?).
אני מאמינה שהכישורים החברתיים, הרצון לשייכות והחיבורים הטבעיים והפחות טבעיים בין אנשים מתגבשים ומאוד חשובים כבר מגיל צעיר.
אני יצור מאוד חברתי וקהילתי. ראיתי וגם חוויתי תרחישים שונים במשך השנים בכל מיני קהילות שהייתי בהן. הרגשתי סיפוק מול עשיה חברתית והירתמות משותפת ולעומת זאת הרגשתי אי נוחות מול תופעות חברתיות שליליות (למזלי לא חוויתי אירועים דרמטיים אבל ראיתי אצל אנשים אחרים, חלקם קרובים אליי).
למזלי, תמיד הייתי ועדיין מוקפת באנשים טובים – משפחה וחברים.
לא כולם כמוני. אבל אני מאמינה שבדידות, ניתוק או ריחוק חברתי, הרגשת חוסר שייכות – זה לא דבר מומלץ, בטח לא לאורך זמן.
אז יאללה, בואו, זה הכיוון שהעולם הולך אליו ממילא – קהילות (לא רק וירטואליות!), פיתוח קהילתי – עדיף להצטרף עכשיו מאשר להצטער אח"כ.
טוב, אז נחזור לאירוע מאירים את השכונה – איך היה?
היה מעולה! היו המון אנשים! היה אש!
זה התחיל מהלוקיישן של הארוע – הספרייה הקהילתית שרק נפתחה לפני כחודשיים ביוזמת מינהל קהילה והתמלאה בספרים רבים. לצורך האירוע העצים והספרייה לבשו חג וקושטו בקישוטים צבעוניים ואורות (מישהו אמר אח"כ – לא נגענו – 'נראה כמו אירופה'!).
חלק גדול מהקישוטים לאירוע נתרמו לנו על ידי בינה מוכיח (שהיא גם תושבת השכונה וגם יצירתית) וגיא מזרחי, ממנהלת מדרחוב נחלת בנימין, שניהם מאגף שיפור פני העיר (שפ"ע) בעירית ת"א ועל ידי כפיר מרקוביץ שגם העביר סדנת עששיות אקולוגית.
האירוע תוזמן ליום ראשון, נר ראשון של חנוכה, בשעה 16:30 – השעה בה מסתיימים הגנים והצהרונים של ביה"ס. החבר'ה התחילו להגיע בטפטופים, שמנו מוסיקה שעושה שמח (מודה שקצת נסחפתי עם אווירת המסיבה…. טוב שנגה מנהלת המרחב הזכירה לי לשים גם שירי חנוכה) והתחלנו!
ההורים והילדים, הסבתות עם הנכדים, השכנים מהבניינים ליד הגינה, סקרנים ללא ילדים, בעלי הכלבים ואפילו כמה בני נוער שבמילא לא היה להם משהו יותר טוב לעשות – כולם זרמו לרחבה הקטנטנה יחסית של הספרייה הקהילתית בגינת גבעת הפרחים.
אני זוכרת שהיה שלב שהורדתי רגע את הראש לכתוב משהו – ואחרי דקה כשהרמתי את הראש פתאום ראיתי מאות אנשים (הערכת המשטרה עוד לא נמסרה…)! מתרוצצים ממקום למקום בשטח הקטן של הרחבה, לא יודעים לאן ללכת קודם! אפילו הנציגים ממנהל קהילה לא צפו כזו כמות לפי התגובות שלהם.
והיו סופגניות, תהלוכת עששיות, הופעה של טריו נ.אפקה ב'- ארנון (דה בוטון), אוהד (בן אבי) ורונן (פרי) עם מיטב שירי חנוכה בסגנונות שונים, והיתה כמובן הדלקת נרות חגיגית ומאוד מוסיקלית!
בעיקר – היה המון אור בתוך החושך שירד כבר ב 17:00!
נראה לי שהיה מוצלח סה"כ, ספתח טוב לאירועים נוספים ובעיקר – מענה לצורך להיות חלק מהקהילה.
מבחינתי, כל מי שלקח חלק באירוע הזה כולל המפעילים, הספקים ונציגי העיריה, הוא חלק מהבסיס לפעילות הקהילתית:
החל מהשותפים הנוכחים שלי בקבוצת הפעילים ושותפים לארוע חנוכה (וגם אלו שיבואו…:)- קרן טיברברג גרין, איילת אבידור, אריאלה וולה, רפי ברבירו, מור זיו, ענבר יגאלי-סמסון ואיידה לבנשטיין.
נציגי העיריה במרחב – עובדי מנהל קהילה שציינתי (בראשות רונית פרבר) , בלהה קורן, דיקלה דנינו, תמי אולינבאום (מנהל השירותים החברתיים), צליל בן צבי ונילי לאופר ממינהל החינוך.
ותודה מיוחדת למנהלת מרחב צפון מזרח במנהל השירותים החברתיים עדית פלדמן, מנהלת בי"ס אלחריזי, רויטל אבלס וסגנית המנהלת יעלה וינר שהגיעו באופן אישי לחגוג ולהרים איתנו – זה ריגש את הילדים והרגיש חגיגי!
וזה הרגע לבקש – למי שיש סרטון מהתהלוכה – ממש נשמח אם תעבירו למייל [email protected] או תעלו לעמוד האירוע (מאירים את השכונה בפייסבוק "נאות אפקה").
מה התכניות להמשך?
יש המון… כל יום יש רעיון חדש, כל שבוע אנשים מדברים איתי על דברים חדשים. יש מוטיבציה גדולה ורצון עוד יותר גדול לפתח כאן משהו טוב. ואני שמחה שעוד אנשים נרתמו לעגלה ומוכנים על אף עומסי החיים להשקיע ממרצם וזמנם כדי לבנות קהילה.
איפה תהיי, בהקשר הקהילתי, עוד כ 3 שנים?
קשה לי להתנבא – זה סכר שפתאום נפרץ אצלי… כנראה חיכה שאגיע למקום הנכון ושמתבקש בו ליצור קהילה. אז נכון לעכשיו – ואני מאמינה שכל עוד יהיה מי שירתום איתי את העגלה וכל עוד העיריה תרצה שניזום ותגבה אותנו – אני בעניין! והלוואי ויהיה לנו באמת איזה משהו שמחבר את כל האוכלוסיות והגילאים וגם מקום שנעים להיות בו (לא צריך משהו גדול כדי ליצור קהילה).
אז שוב – לכל מי שהגיע עד לכאן:
מוזמנים להצטרף לרכבת קהילת נאות אפקה שיצאה לדרך וכבר עברה כמה תחנות!
אני צופה שנדון בדברים הבוערים יותר ובוערים פחות על סדר היום וניצור סדר עדיפויות קהילתי. אחר כך אתם כבר תחשבו מה אפשר לעשות לטובת העניין ולטובת כולנו: בין אם זה להשתתף במציאת מקום לפעילות קהילתית, לרכז נושאי קיימות וסביבה, אירועי תוכן בשכונה (אירועי תרבות, חגים וכו') – לטווח הקרוב והרחוק.
נשמח גם לייצוג של הורים לבני נוער, או בני נוער רציניים – בעצמם!
בשלב הבא – השאיפה היא גם שתפ עם עסקים קטנים בשכונה.
מעבר למטרות הארוכות טווח מתוכננים:
2. הפנינג ט"ו בשבט בגינה הקהילתית ב- 7.2.2020 (יום שישי)
3. אירועי פורים (חלקם משותפים לכל המרחב) לילדים וגם להורים של הילדים או בכלל לגילאי 30+!(בינתיים – בבית ספר אלחריזי יש אדלידע קהילתית מהממת שהיא כבר מסורת בפני עצמה).
מוזמנים לפנות ולהפנות כל פעיל אחר שיש לכם קשר איתו כדי שכולנו ביחד נרים את השכונה גבוה, בצורה נכונה ורלבנטית !
תודה רבה לרונה! מוזמנים ליזום, לפנות ואולי לקבל השראה מהרעיונות שלה 🙂
צילמו את התמונות: מיתר פיאטקובסקי , עפרי וגל רכס, אלינור אהרון, איידה לבנשטיין,
מה דעתכם? אשמח לשמוע